Carnegieskandalen

Oklart om styrelsen får ansvarsfrihet

Det skandalomsusade Carnegies styrelse riskerar att inte beviljas ansvarsfrihet på den kommande bolagsstämman. Finansinspektionen har gett Carnegie böter på 50 miljoner kronor för misskötseln av bolaget, det skulle kunna leda dryga skadestånd mot styrelsen.

Men Carnegies revisor väljer nu att passa i den här frågan och varken bevilja eller avstyrka ansvarsfrihet.

– Det skulle teoretiskt sett kunna föranleda en skadeståndskyldighet. Men det kräver vissa rekvisit och de säger att de egentligen inte kan bedöma det. Så egentligen passar de det vidare till aktieägarna, säger Carnegies presschef Andreas Koch.

Det känns väl som ett ovanligt agerande från revisorerna?

– Ja, jag känner inte själv till något liknande, säger Andreas Koch.

Carnegies aktieägare får alltså ingen vägledning från revisorerna när de ska bedöma om styrelsen som var ansvarig för de uppblåsta värderingarna i företaget ska beviljas ansvarsfrihet eller inte.

Men revisorerna konstaterar att de tidigare styrelseledamöterna, däribland ordföranden Christer Zetterberg och tidigare vd:n Stig Vilhelmsson, kan bli skyldiga att betala skadestånd till bolaget.

Investmentbanken Carnegie fick svidande kritik i en rapport från Finansinspektionen i september i fjol. FI hade hittat allvarliga brister i styrningen och kontrollen av bolagets egen handel i värdepapper.

Den dåvarande vd:n Stig Vilhelmson pekades ut som ytterst ansvarig för misskötseln. Trots att han tvingades bort från sin post kunde Vilhelmsson kvittera ut åtta miljoner kronor i avgångsvederlag. Det framgår av årsredovisningen.

– Det är hans villkor, det är hans kontrakt, att vd:n har 24 månadslöner när företaget säger upp. Så har hans kontrakt varit utformat. Sedan är det en senare fråga som också revisorn tar upp om man vill återkräva någonting och det finns ingenting som är sagt kring det, säger Andreas Koch.

Han är ytterst ansvarig men ändå får han åtta miljoner, vad säger du kring det?

– Vi har följt vårt åtagande helt enkelt som bolag, säger Andreas Koch.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se