karlskoga

Omtvistad staty

Kanotisten Agneta Andersson kan komma att hedras med en staty vid Möckelns strand i Karlskoga. Det vill kommunens informationschef Anders Björklund. Men hans förslag kritiseras av oppositionspolitikern Ola Karlsson för att det inte är politiskt förankrat.

– Det normala när en kommun ordnar något sånt här är att man fattar ett politiskt beslut i kommunstyrelsen eller kultur- och föreningsnämnden där de här frågorna borde hanteras, säger Ola Karlsson (m).

Den 2 augusti nästa år är det 25 år sen Agneta Andersson tog sin första guldmedalj i OS. Kommunens informationschef Anders Björklund vill hinna få statyn klar tills dess och är därför i tidsnöd. Han menar att man bland annat måste matcha sponsorernas beslutstillfällen, för där hoppas man på ett par hundra tusen. Lika mycket pengar hoppas han att kommunen ska bidra med. Kritiken att frågan inte är förankrad håller han inte med om.

Han säger att han diskuterat det med kommunalråden. Den ska upp till politisk behandling senare.
- Eftersom min tankehar varit att det ska vara delad finansiering så kan man ju säga att hade vi tagit det i kommunstyrelsen och inte haft sponsorer så hade projeket fallit, och vice versa, säger Anders Björklund.