Arbetslösas barn stängs ute från fritids

Drygt 150 barn till arbetslösa och föräldralediga i Karlskrona kan stängas ute från fritids från och med i höst. Det föreslår barn- och ungdomsförvaltningen.

De här barnen får idag vara på fritids 15 timmar i veckan, vilket enligt förvaltningen är generösare än än vad skollagen säger.

Paul Melén är arbetslös och han tror att en skoldag utan fritids hade blivit förödande för hans två barn.

– Det här är ju barnens arbetsplats. Den glädjen de har av kompisar betyder mycket, säger han.

Barngrupperna på fritids har ökat stadigt de senaste åren. Sedan sju år tillbaka har alla barn rätt till fritids, oavsett om mamma och pappa jobbar, är arbetslösa eller föräldralediga.

Men i nästa vecka kan det bli ändring på det. Om skolpolitikerna beslutar att bara barn till arbetande föräldrar får gå på fritids så blir det färre barn på fritids - och en besparing på nästan fyra miljoner kronor.

Fritidspedagogen Katarina Jonasson är kritisk till förslaget och menar att barnen som bor i stan blir särskilt utsatta.

– Här finns ju inga naturliga mötesplatser, då blir det ju så att antingen så går man hem och sätter sig framför tv:n eller datorn, eller om man är äldre så går man ut på stan och gör kanske saker som man inte ska göra, säger hon.

Folkpartisten Jan-Olof Peterson är ordförande i nämnden. Och han menar att fler i samhället måste engagera sig i barnens fritid.

– Det kan ju vara en chans för någon förening att värva nya medlemmar, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se