Uppland

Personalliggare aktuell även för byggbranschen

Nu kan lagen om personalliggare, som hittills endast gällt restauranger och frisörer, även bli aktuell för byggbranschen. Lagen har nämligen efter ett år visat sig vara effektiv mot svartarbete.

Bara i Uppsalaområdet räknar Skatteverket med ökade intäkter från skatter och avgifter med 20 miljoner kronor. Och byggbranschen välkomnar förslaget och har faktiskt redan börjat införa ett liknande system.

- Vi vill egentligen bli lika vita som många andra branscher. Vi vill inte bli förknippade med svartarbete och skattesmitare och andra konstiga konstellationer som finns i vårt samhälle, säger Hans Olsson, ordförande för fackföreningen Byggnads avdelning Uppland.

Inom byggbranschen har arbetsgivare och fack gemensamt tagit initiativ till ökad identitetkontroll på arbetsplatserna och har tagit fram kortsystemet ID06.

Nu kan det även bli aktuellt med lagstiftning, liknande den för restauranger och frisörer, om att föra personalliggare. Det skulle möjliggöra för Skatteverket att göra oanmälda besök på byggarbetsarbetplatserna. Åsa Örtegren är för chef revisionssektionen på Skatteverket i Uppsala.

- Jag tror att det är ett bra sätt. Det är också ett billigt sätt. Det går ganska fort, vi går ut och iakttar och utifrån det fattar vi vårt beslut, menar hon.

Nu utreder finansdepartementet frågan. Enligt uppskattningar från byggbranschen omsätter svartarbetet tiotals miljarder. Staten skulle tjäna mycket på om dessa pengar blev vita. Men det skulle också de anställda och företagen göra menar Hans Olsson på Byggnads Uppland.

- Alla som vistas på ett bygge är då utsatta för att betala skatter, löner och avgifter på samma villkor. Vi kan inte acceptera att olika företag arbetar under olika förutsättningar.

Vad betyder det för individerna?

- Trygghet i anställningen och en säker arbetsmiljö, där man vet att alla som är där omfattas av de arbetsmiljöregler och skyddronder som finns.

Christine Odén
christine.oden@sr.se