Sörmland

Sjövillor på gång i Trosa

Det har under flera år pratats om att man ska kunna bo på vatten, i både Trosa och Strängnäs. I Trosa har man nu kommit ett steg närmare med att bygga ett kvarter med sjövillor och man ska utlysa en gestaltningstävling bland de entreprenörer som är intresserade.

En av dem som är intresserade är Roberth Ericsson, vd på företaget Sjömaskiner, som har en visningsbåt i hamnen i Trosa.

– Det är som en flytande båt, som kan disponeras som man vill ha dem.

Hans företag är inte det enda som vill bygga ett område med sjövillor i Trosa. Just nu finns sammanlagt tre entreprenörer som är intresserade.

Enligt samhällsbyggnadschefen Björn Wieslander så kommer man först utlysa en markanvisningstävling, där entreprenörerna ska visa hur de tänkt sig att utforma kvarteret med runt 30 sjövillor. Det kan ta flera år innan området blir verklighet.

Den enda kommunen i länet, förutom Trosa, med uttalade planer att bygga villakvarter på vatten är Strängnäs. Enligt Richard Bergström på företaget Aquavilla så förhandlar de med Strängnäs kommun om att förbereda för sjövillor vid det gamla militära P10 området.

I Oxelösund har man en stor hamnverksamhet som skulle störa ett sånt boende. Vingåker satsar på strandnära bebyggelse på land och i Nyköping säger man sig ha boendeformen i tankarna när man nu planerar för nya hamnanläggningar.

Enligt Roberth Ericsson finns det de som protesterat mot det framtida kvarteret med sjövillor i Trosa, men det är också uppemot 300 människor som visat intresse för att bo där.

– Människor är intresserade av att bo på det här sättet. Det är framför allt ett billigare sätt än att ha en sjötomt och det är mindre underhåll runt omkring.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se