Mordmisstänkta kvinnan nekar - utlämning till Sverige kan ta tid

(Uppdaterat kl 13:35)

Den kvinna som gripits i Tyskland, misstänkt för morden på två små barn i Arboga och för mordförsök till deras mamma nekar till brott, enligt den tyske åklagaren.

Kvinnan har begärts utlämnad till Sverige.

Men det är en lång procedur som kan komma att ta tid, enligt advokat Per-Ingvar Ekblad som utsetts till kvinnans svenske försvarare.


- Jag har inte ens pratat med min klient per telefon. Svenska polisens utredning är sekretessbelagd, så det kan inte jag kommentera, säger Per-Ingvar Ekblad till P4 Västmanland.

- Det kan säkert handla om ett par-tre dagar upp till en vecka - om det nu är så att det här landets myndigheter eller domstolsväsende tycker att det finns tillräckligt starka skäl att utlämna vederbörande till Sverige.

- Det avgörs ju inte av en svensk domstol, säger advokat Per-Ingvar Ekblad.

Kvinnan häktades i sin frånvaro av Västmanlands tingsrätt på den svagare misstankegraden ”skäligen” misstänkt, detta trots att åklagaren ville ha henne häktad på ”sannolika skäl”, dvs den starkare graden av misstanke.

Kvinnan nekar alltså till anklagelserna.

- Hon har förklarat i polisförhör att hon inte har något med saken att göra och att hon är oskyldig, säger åklagaren ThomasKlinge till Ekots korrespondent Per Eurenius.

Kvinnan anmälde sig själv till polisen i Hannover på torsdagskvällen, sedan hennes mamma blivit uppringd av svenska journalister och sedan mamman kontaktat dottern.

Eftersom svenska myndigheter begärt kvinnan utlämnad, kommer en domare i Hannover att besluta om hon ska häktas i väntan på ett eventuellt beslut om utlämning.

Också i Hannover har åklagaren inlett en förundersökning mot kvinnan.

- Men vi har inte fått tillräckliga underlag från Sverige för att kunna bedöma fallet än, säger åklagaren Thomas Klinge.