Sverige lockas av franska spelregler

Frankrike skärper nu kampen mot utländska spelbolag. För att hindra sina medborgare från att spela på trav, fotboll, och poker på utländska internetsajter blockeras företagens utbetalningar. Den svenska regeringen utreder om liknande metoder kan införas i Sverige. 

Frankrike för en hård kamp för att skydda inhemska spelbolag mot utländsk konkurrens, bland annat för att skydda näringen kring hästsporten som är utbredd på landsbygden.

Förra året försökte man minska internetspelandet genom att likställa det med barnpornografi och krigsbrott.

Men det stoppades av EU-kommissionen.

Nu har landet anmält en ny lag till kommissionen som ska tvinga banker och kontokortsföretag att blockera alla betalningar från listade illegala spelföretag.

Det betyder att de som spelat och vunnit, till exempel hos svenska börsnoterade Unibet inte ska få ut några vinster.

EU-kommissionen har tillfälligt försökt att stoppa också den här lagen. Skälen är än så länge hemliga, enligt kommissionens besked till Ekot.

Stoppet gäller tills efter påsk, vad som sen händer är oklart.

Den svenska regeringen utreder samma sak som Frankrike nu vill driva igenom. Staten och Svenska spel förlorar miljardbelopp varje år därför att massor svenskar föredrar att spela poker, bingo och på sportspel på utländska sajter som oftast ger bättre odds och högre vinster.

Det skulle också bli lättare att i framtiden sälja spellicenser och låta utländska bolag agera i Sverige om alla här skyddades av att pengatransaktioner till andra sajter blockerades.

Kommissionens nej till Frankrike, i en så kallad detailed opinion, kan därför bli ett hinder också för Sverige att blockera pengabetalningar från utpekade, utländska spelsajter.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se