Öppning i Cypernförhandlingar

För första gången har de nuvarande grekiska och turkiska ledarna på Cypern träffats, för att småningom försöka lösa den långa konflikten. Ett konkret resultat nu är att vägen som går genom den delade huvudstaden Nicosia ska öppnas inom kort.

Det var bara glada miner när kommunistledaren Dimitris Christofias, som sedan en månad är grekcyprioternas president, under officiella former mötte sin vän Mehmet Ali Talat, vänsterledare och också den som turkcyprioterna anser vara deras president.

Båda männen skakade hand länge inför den samlade världspressen och båda två bar också rödtonade slipsar dagen till ära vid mötet. Det hölls i FN-sändebudet dansken Michael Möllers residens, i det ingmansland som kontrolleras av FN och skiljer turkcyprioterna i norr, från grekcyprioterna i söder.

Detta ingenmansland går under namnet ”gröna linjen” och sträcker sig över hela Cypern.

Beslutet idag var att gå fort fram i förhandlingarna och tillsätta olika arbetsgrupper för att försöka nå en lösning för den delade ön. Redan inom tre månader ska de första arbetsgrupperna ha presenterat olika förslag som sen de båda ledarna ska ta ställning till vid ett nytt toppmöte inom tre månader.

Den stora knäckfrågan är hur stort inflytande som grekcyprioter respektive turkcyprioter ska få vad gäller det framtida styrandet av Cypern, utan att någon sida känner sig missgynnad.  

Exempelvis utgör grekcyprioterna 85 procent och turkcyprioterna tolv procent av den totala befolkningen på knappt 800 000 cyprioter som alltså skiljs åt av den gröna linjen.

Symbolen för denna gräns har varit den medeltida gatan Ledra i Nicosia, som varit en populär affärsgata, men som i årtionden istället varit stängd och därmed också varit en slags bekräftelse på en av världens mest segdragna konflikter.

Men efter fredagens möte på den sen 1974 etniskt delade ön så öppnas gatan Ledra igen.

Det kan dock ske först om ett par, tre veckor.

Det är nämligen så lång tid som det beräknas ta för minröjare att gå över området, eftersom det finns många trampminor som än så länge inte detonerat längs Ledragatan.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se