Ekologiska ägg hett byte i påsk

I Sverige äter vi 200 ägg per per år och under påskaftons eftermiddag går det åt ungefär sex miljoner ägg, i timmen.

Allt fler väljer att köpa ekologiska ägg men nu råder det brist på ekoägg så den som är sent ute i påskhandeln kan få svårt att få tag i det miljövänliga alternativet.

– Det har väl varit en trend ganska länge att försäljningen av ekologiska äggen ökar. Så det verkar som att det är brist på ekologiska ägg över hela Sverige, säger Robert Emanuelsson äggproducent utanför Linköping.

Svårt för butikerna
Enligt branschorganisationen Svenska ägg är 7 % av alla ägg som säljs ekologiska och den siffran väntas öka. Ute i butikerna är efterfrågan stor.

– Ja, absolut, det är många som vill ekologiska ägg och det blir problem att få fram dem ibland, säger handlaren Kenneth Nilsson.

Gulare gula
Det som skiljer ekologiska ägg från vanliga är att det är färre höns per kvadratmeter, att de matas med ekologiskt foder och att hönsen får gå ute under sommarhalvåret. Enligt Robert Emanuelsson finns det även andra skillnader.

– De smakar mycket godare. Det får jag väl säga som producent. Många som kommer och köper hemma vid gården säger att de är godare och så är det lite gulare färg på dem.

Anton Frank
anton.frank@sr.se