Utpekad som mördare kräver skadestånd

Den man som anhölls misstänkt för morden på sina två barn i Arboga i början av veckan kommer att begära skadestånd av staten. Mannen är nu helt avskriven från utredningen.

- Alla som oskyldigt varit berövade friheten har rätt till ersättning från staten, vi tänker givetvis framställa anspråk, säger Kari Skönebrant, advokat till mannen.

28-åringen greps i Motala i måndags kväll. Han satt anhållen i nästan två dygn, anklagad för att ha dödat sina två barn samt skadat barnens mamma svårt. I onsdags eftermiddag släpptes mannen av åklagare.

Utredningen tog då en ny vändning och under torsdagen häktades en kvinna i sin frånvaro. Hon överlämnade sig till polisen i Tyskland torsdag kväll. Under den kommande veckan kommer Tyska myndigheter att ta beslut om misstankarna är tillräckligt starka för att hon ska utlämnas till Sverige.

Hur stort skadeståndanspråk som den 28-årige Motalabon kommer att begära är fortfarande oklart.

- Han måste få sörja tillsammans med sina släktingar först, säger Skönebrant.

Men advokaten menar att den stora publicitet som fallet fått ska tas med när justitiekanslern fattar sitt beslut.

- Är det stor uppmärksamhet så har man rätt till högre skadestånd, särskilt i det här fallet när viss del av massmedia pekat ut mördaren så som varande fader till barnen. Det har naturligtvis påverkat hans liv väldigt negativt, säger Kari Skönebrant.