Fångar hungerstrejkar för Västsahara

Sedan slutet av februari hungerstrejkar västsahariska fångar i marockanska fängelser. Det är framför allt politiska fångar som bland annat protesterar mot hur de behandlas. Tillståndet blir nu allt sämre för flera av dem, varnar människorättsorganisationer.

Ett 60- tal politiska fångar från Västsahara slutade äta för ungefär en månad sen. De sitter i olika marockanska fängelser på skilda anklagelser, många straffade för sin kamp för västsahariernas rättigheter.

Nu har flera av fångarna fått föras till sjukhus bland annat för akuta tarm- och leverproblem, enligt en människorättsorganisation i Västsahara som varnar för att deras liv är i fara.

Också Amnesty följer bekymrat utvecklingen och har flera gånger kritiserat Marocko för gripanden av politiskt aktiva, för tortyr och försvinnanden.

Västsahara är en ökenremsa vid Atlantkusten som ockuperas av Marocko sen 1970-talet.

FN slog tidigt fast att ockupationen strider mot folkrätten och många i den västsahariska befolkningen kräver självständighet.

Men den komplicerade konflikten ser aldrig ut att få någon lösning, med långdragna FN-förhandlingar utan resultat.

Frustrationen växer hos Västsaharas befolkning som utsätts för mycket förtryck. Kravet bland dem som hungerstrejkar är självständighet och att de politiska fångarna ska släppas.

Samtidigt protesterar de mot dålig behandling i fängelserna med bland annat våldtäkter och tortyr.

De politiska fångarna anser att de behandlas sämre än andra fångar.

En 21-årig västsaharier som dömts till fem års fängelse efter en demonstration och som sitter fängslad öster om turistorten Agadir har på telefon berättat om hur han inte får mediciner, tillgång till tv och ta emot besök, vilket andra får.

Men marockanska myndigheter förnekar att behandlingen är dålig och försvarar gripandena med motivet att det är personer som begått kriminella handlingar.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se