Bensinmacksdöd kan hota lanthandel

När oljebolagen lägger ner bensinstationer innebär det tuffare tider för de lanthandlar som ofta hänger ihop med macken. Konsum i Åmot utanför Ockelbo blir av med pumpen i sommar vilket hotar butikens överlevnad.

– Det innebär alltså att människorna, för att fylla bensin inte bara i bilen utan även i fyrhjulingen, skotern, gräsklipparen, motorsågen, röjsågen och mycket mycket annat, måste ge sig ner två mil till Ockelbo, säger Per Agefeldt som är ordförande för Konsum i Åmot.

Enligt Per Agefeldt kommer försäljningen i butiken att rasa när folk måste åka till Ockelbo för att tanka. Där finns två nya mataffärer som kan erbjuda bredare sortiment och lägre priser.

– Vi hotas av ett försäljningstapp på 15 till 20 procent. Det är oerhört dramatiskt i vår lilla värld. Jag skulle vilja gå så långt som till att säga att det hotar butikens existens, säger Per Agefeldt.

I glesbygden sitter ofta bensinmacken och lanthandeln ihop. När oljebolagen nu ser över sina stationsnät och lägger ner hotar det många butiker.

Men Göran Lindblå som är styrelseordförande i OKQ8 tycker inte att bolagen har något ansvar för det.

– Jag tror att butikerna måste överleva på sin egen förmåga. Om vi nu pratar om de väldigt små byarna där det är väldigt små volymer finns det ingen framtid för de pumparna, nej, säger Göran Lindblå.

Susan Fritz är vd för Föreningen Landsbygdshandelns Främjande, FLF, som jobbar för lanthandlarna.

– Det kan vara till och med så drastiskt så att man får lägga ned butiken.

Hur uppfattar handlarna den här situationen?

– Det blir som ett hot egentligen, att man ser de här skräckscenarierna och undrar hur man ska klara av det, säger Susan Fritz.

Det finns cirka 1 060 butiker i landet som är den sista på orten. De här handlarna är beroende av många näringsgrenar och drivmedel är en viktigt, främst för att locka kunder.

Enligt Susan Fritz måste man nu från politiskt håll peka ut strategiska punkter där det ska finnas service i glesbygd.

– Det bästa är ju att man går ned till länsstyrelse, kommun, att de slår sina kloka huvuden ihop och tittar på sina områden. Var är det viktigt att man har servicen? Och att man då också får stöd från regeringskansliet helt enkelt, eller regeringen. Att man tittar på vad vi ska ha för samhällsansvar när det gäller sådana här saker, säger Susan Fritz som är vd för FLF.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se