Sköterskornas uppror sprids

Det som började med att två sjuksköterskor i Västerås fick nog har nu spridit sig i hela landet som löneupproret, sköterskeupproret, eller sköterskornas uppror.

- Jag visste att om någon vågar är det fler som hakar på, eftersom man vet vad man har rätt till och man vet hur man bör bli behandlad. Det säger sjuksköterskan Fatma Aslan som tillsammans med kollegan Rolf Forslund på Centrallasarettet i Västerås drog igång upproret.

Sköterskorna vill att deras arbete värdesätts mer och kräver bland annat att ingångslönen höjs från 18 000 till 23 000 kronor.

Fatma Aslan är inte förvånad över spridningen. Hon var ganska säker på att fler skulle haka på, bara någon tog det första steget.

- Vi var lite oroliga, men innerst inne visste vi att nästan 90 procent av sköterskorna inte är nöjda med den lön de har, säger Fatman Aslan.

Hon berättar att folk från hela landet nu hör av sig til henne med frågor. Sköterskestudenter till exempel ringer och frågar vad de ska kräva för ingångslön.

Om sköterskorna inte får igenom sina krav innan den sista april ska de enligt upproret säga upp sig i protest. Ska sköterskorna värderas högre är det nu som gäller och då är det viktigt att så många som möjligt vågar säga upp sig om det är det som krävs, menar Fatma.

- Jag tänker säga upp mig i slutet av april om vi inte får löneförhöjning. Jag hoppas att alla som har skrivit upp sig menar lika mycket allvar som vi menar. Jag tycker inte att sköterskorna eller biomedicinanalytikerna eller barnmorskorna ska vara rädda, för de blir inte arbetslösa. Vill de (landstinget) driva sjukvård måste de ha oss, menar Fatma Aslan.