Var klimatsmart - även med påskgodiset

Så kallad klimatsmart mat - det vill säga mat som inte orsakar så stora utsläpp av växthusgaser på sin väg till tallriken - är ett aktuellt ämne.
Och så här i påsktider handlar svenskarna stora mängder mat och godis. Enligt Handelns utredningsinstitut kommer vi tillsammans äta minst 4 000 ton godis i påskhelgen.
Och godis hör enligt Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK, till det som kan kallas klimatsmarta livsmedel.

Enligt Ulf Sonesson på Institutet för livsmedel och bioteknik är de typiska godisingredienserna socker, kakao och gelatin inte några klimatbovar.

Däremot är mängden godis vi äter nu i påskhelgen inte speciellt klimatsmart, eftersom vi äter betydligt mer än vi behöver.

Och alla färggranna och fjäderprydda godisförpackningar i papper och plast orsakar också utsläpp.
Men det betyder inte att man ska strunta i att unna sig ett påskägg, tycker Ulf Sonesson.

- Klimatmässigt sett tror jag inte att man behöver känna dåligt samvete för sin choklad- eller godiskonsumtion, däremot kanske det inte är så hälsosamt... Kanske ska man undvika de mest fantasifulla förpackningarna om man ändå vill göra någonting för miljön, säger han.

Ulf Sonessons förslag är att återanvända de påskägg som man fick förra året och fylla dem med godsaker, i stället för att köpa nya och därmed ytterligare bygga på sitt påskäggslager hemma.