Junilistan letar stark ledare

Nu pågår rekryteringen av ny partiledare för Junilistan efter Nils Lundgrens besked förra veckan att han avgår. Många tror att det blir svårt att hitta en kraftfull efterträdare, men valberedningen är optimistisk.

– Många räknar ju ut Junilistan och tror att det här är döden för Junilistan. Jag tror tvärtom, att det här kan få upp ögonen för Junilistan, säger ordföranden i valberedningen, Ann-Kristin Junti Henriksson.

– Vi söker ju en väldigt stark person som kan nå ut till alla, som alla ute i stugorna känner till. Det skulle inte skada så att säga om personen vore känd, säger Ann-Kristin Junti Henriksson.

Den enda som öppet har kandiderat hittills är Europaparlamentarikern Helene Goudin som av många anses okänd. Och det blir svårt att hitta några kända namn tror en av avhopparna från partiet, den förre moderate riksdagsmannen Tom Heyman.

– Det är chanslöst. Jag ser ingen som har någon ledande funktion någonstans som skulle kunna tänka sig att driva den här kampanjen, säger Tom Heyman.

Inflytelserika personer inom näringslivet och inom den akademiska världen som stödde Junilistan vid starten 2004 och som bidrog till att ge partiet tyngd och legitimitet har hoppat av. Och det politiska landskapet har också förändrats, menar Tom Heyman.

– När vi gick ut fanns det en väldigt EU-optimism i de andra partierna. Sverige skulle frälsa Europa och hela den debatten är borta. Det är mycket större eftertänksamhet och fundersamhet över framtiden, säger Tom Heyman.

Men den EU-kritiska linje som Junilistan står för, som gav partiet 15 procent av rösterna i Europavalet 2004, har fortfarande ett starkt stöd i opinionen menar statsvetaren vid Umeå universitet, Magnus Blomgren.

– Det finns ett stöd för den linjen i svensk opinion, så där finns ju väljare att hämta. Har man bara företrädare som kan representera det och få ut det på ett effektivt sätt så har man nog också sin plats bland partierna, det tror jag, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se