Miljarder omsätts på sköna vovvar

I påsk pågår Stockholms speciella internationella hundmässa, där både hundar och tillhörande hundprodukter ställs ut. Ägarna lockas med allt från moderiktiga kläder till speciella bakelser till husdjuren. Det rör sig om en bransch som omsätter flera miljarder kronor varje år.

På hundkaféet Himmelska hundar i Stockholm bakar Kate Silverek födelsedagstårtor på beställning, men det rör sig inte precis om några traditionella prinsesstårtor.

– Leverpastej, vispgrädde, ost, skinka, blodpudding .... och allt det här gör vi en tårta av med en snygg dekoration, så hundarna får fira sin födelsedag, säger Kate Silverek.

Det är oväntat tyst på Kates hundkafé. Sammanlagt samsas ett tiotal nyfikna hundar på kaféets trägolv och på borden serveras bakverk till både hundarna och till deras ägare.

Kate är övertygad om att det är hundarna som får mest ut av ett besök på kaféet.

- Det är först och främst för hundarna, att dom ska känna gemenskap. Det är ett väldigt bra sätt för hundarna att kunna socialisera sig med andra.  Vänjer man dem från tidig ålder att komma hit blir de otroligt duktiga med andra hundar, säger Kate Silverek.

Djurtillbehör såsom leksaker, kläder och specialgjorda väskor har blivit en miljardindustri i Sverige.

Branschen hittar ständigt på nya produkter och tjänster som kan locka djurägare.

På en hundbutik i närheten av Kates kafé finns väskor, nithalsband och glaserade kakor.

På små galgar hänger rosa och blå klädesplagg som vid första anblicken ser ut som babykläder. Men det är egentligen svensktillverkade specialsydda kläder för små hundar, komplett med rosa fuskpäls kring huvan och dragkedja.

Priset kan ligga på omkring 800 kronor för ett plagg.

Men trenden att köpa dyra kläder till sina hundar har mattats av det senaste året. Många av plaggen reas nu ut och det är de vattentäta nyttokläderna med tillhörande reflexer som numera säljs.

Även om Kate Silverek bakar speciella kakor och maträtter till sina fyrbenta kunder, så är hundkläder inget för henne.

– Jag tycker att kläder ska vara för sånna hundar som verkligen behöver det i kylan, för att de fryser eller man ska skydda dem mot regn eller inför en utställning eller någonting. Det ska inte gå till överdrift. en hund är fortfarande en hund i mina ögon, säger hundkaféägaren Kate Silverek.

Åsa Sundman
asa.sundman@sr.se