Vadstena

Påskstök i Klosterkyrkan

Klosterkyrkan i Vadstena har inte varit sig lik invändigt de senaste dagarna. SVT sände långfredagens gudstjänst från kyrkan och även på påskdagen blir det direktsändning därifrån.

– Alla vet vart allting ska så det ser kanske rörigare ut än vad det egentligen är, säger vaktmästare Lennart Kohlus.

Störs inte friden i kyrkan?
– Det gör den kanske om man vill ha en lugn stund men det finns ju andra dagar som man kan få det.

Det krävs flera dagars förberedelser för att teve ska kunna sända direkt från Klosterkyrkan. Kyrkan är stor och det behövs skylift och containrar fulla med sladd för att tekniken ska fungera.

För mycket fönster
Ändå återvänder teamet från SVT i Norrköping, som ansvarar för alla bolagets gudstjänstsändningar, till Vadstena. Man har sänt härifrån flera gånger förr.

– Det är väldigt stora fönster så vi är väldigt väderberoende. Helst vill jag ha mulet för då slipper jag få in solen genom fönstren. Skulle vi få täcka och filtrera fönstren som vi gör annars då skulle vi få hålla på en vecka till i den här kyrkan, säger ljussättaren Anders Nilsson.

Fler besökare än vanligt
Det är mycket teknik och kyrkan går knappt att känna igen invärtes inför sändningen. Men Anders Nilsson hoppas att besökarna ändå ska kunna luta sig tillbaka och slappna av under gudstjänsten.

– Visst blir det gudstjänst. Jag hoppas att folk hemma i stugorna upplever det som att vi inte är här.

Det väntas fler besökare än vanligt till kyrkan nu när teve är på plats.

– Ja, det blir det nog men många vill nog stanna hemma och se det på teve också, säger Lennart Kohlus.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se