Dalsland

Hundratals snöpinnar stjäls och försvinner varje år

Varje vinter försvinner eller förstörs mängder av orangea vägpinnar längs vägarna i vårt område. Om käpparna inte ersätts riskerar plogbilarna eller andra trafikanter att köra i diket. I norra Dalsland,
t ex, försvinner hundratals snöpinnar, en onödig extrakostnad för Vägverket och oss skattebetalare.

På en av de mindre vägarna i Bengtsfors kommun försvann samtliga snöpinnar strax före jul, var dom är idag vet man inte. Men efter ett tag brukar snöpinnarna dyka upp igen på helt andra ställen säger Douglas Karlsson på Peab som har hand om vägunderhållet i Norra Dalsland:

- Jag har sett sådana som gränsstörer mellan skogsskiften och jag har sett dem på skogsbilvägar. De kan dyka upp lite överallt. Det kan dyka upp på en åker där en bonde vill markera ut en brunn så att han skall veta var den är när han skördar havren, säger Douglas Karlsson.

Douglas Karlsson berättar att varje snökäpp kostar 12 kronor. Men att reparera vägarna om plogbilarna kör sönder dem när käpparna försvunnit kostar betydligt mer. Dessutom finns det ett säkerhetstänkande med vägpinnarna:

- De sitter ju där för att de skall markera vägkant så att är det dåligt väder hjälper det bilisterna att inte köra i diket. Vi vill ju gärna att de sitter kvar, avslutar Douglas Karlsson.