Sörmland

"Dålig kunskap om HIV"

Läkare och sjuksköterskor på vårdcentralerna i länet har dålig kunskap om hur de ska behandla människor med HIV- smitta, menar Inger Forsgren, ordförande för föreningen HIV-Sverige.

– Jag är alltid öppen och talar om att jag har HIV och man märker att vissa inte vill ta i en med tång, säger Inger Forsgren. Läkare kan stå två meter framför en och säga åt en att gapa för att de ska se en i halsen.

Inger Forsgren säger att medlemmar från hela länet har berättat hur de känner att de blir dåligt behandlade och särbehandlade på vårdcentralen när det kommer fram att de bär på HIV. Hon säger att Sörmland i stort inte skiljer sig från vårdcentraler i resten av landet.

Hon själv försöker vara stark i de situationer hon känner att hon blir särbehandlad.

– Jag säger ifrån ordentligt, annars anmäler jag till Patientnämnden. Det är viktigt att man gör det.

Att leva med HIV idag innebär i stort sett att leva som en osmittad människa berättar Inger, fast bromsmedicinerna kan ge flera besvärande biverkningar. Hon visar bromsmedicinerna och berättar att för 20 år sen, när hon först fick reda på att hon bar på HIV, åt 15 tabletter på morgonen och 15 på kvällen. I dag räcker det med två tabletter varje kväll.

På infektionsklinikerna, en finns Eskilstuna, är kunskapen och bemötandet av HIV patienter bra, tycker Inger Forsgren, men kunskapen har inte nått ut till vårdcentraler eller äldreboenden, menar hon och där tycker hon att det behövs utbildning.

– En årlig utbildningsdag skulle jag vilja ha, som kommunerna eller landstinget höll i. De kunde bjuda in oss som har kunskaper om hur det är att leva med HIV, så att de förstår att det här inte är något att vara rädd för.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se