Landstingspolitiker är inte redo att höja sköterskelöner i år

Höjd lön kommer - men ni får vänta. Det är beskedet till upprörda sköterskor i länet som kräver att ingångslönen höjs med 5000 kr.

Som vi berättat sprider sig det så kallade sköterskeupproret i hela landet. Upproret startade i Västerås och går bland annat går ut på att ingångslönen för sjuksköterskor med flera ska höjas från 18 000 till 23 000 kronor.

Men här i Västmanland kan landstinget just nu inte betala den krävda höjningen.

- Marknadskrafterna säger att sjuksköterskelönerna är för låga. Jag tror att det här kommer lösa sig, men det tar några år och jag hoppas att man kan ha tålamod den tiden, säger moderata landstingsrådet Magnus Edlund.

Sjuksköterskan Fatma Aslan som var med och drog igång upproret nöjer sig definitivt inte med de orden. Hon vill ha pengar nu och menar att majoriteten väljer att lägga pengar på annat istället.

- Självklart finns det pengar. Men det gäller att prioritera och de väljer att inte prioritera oss. Finns det till läkarna finns det självklart till oss också. Då gäller det att fördela jämnt och inte säga att ”du ska vara tacksam att du får rädda liv”, säger Fatma Aslan.

Efter valet höjde landstingsmajoriteten skatten i länet, men vill nu sänka den.

Att låta bli att sänka och istället använda pengarna till att höja sköterskornas löner är av flera osraker en dålig idé tror moderaten Magnus Edlund.

Det synsättet skickar en tydlig signal till sköterskorna tycker det socialdemokratiska landstingsrådet Denise Bergström.

- Vidhåller man att man ska sänka skatten har man prioriterat bort sådana här saker, menar hon.