Taiwanvalet

Ny president mjukare mot Kina

Presidentvalet i Taiwan på lördagen blev en övertygande seger för Kuomintang-partiets kandidat Ma Ying-jeou, som fick över 58 procent av rösterna. Hans seger öppnar för en mjukare inställning till grannlandet Kina, men han kom efter valsegern också med nedrustningskrav på de styrande i Peking.

Taiwans väljare vill ha förändringar i önationens relation till den stora grannen Kina. Det var ett tydligt budskap som de sände genom att med oväntat stor segermarginal välja Ma till ny president.

Ma har under valrörelsen gjort klart att han snabbt vill öppna nya politiska samtal med Pekingregimen och inte minst förbättra de ekonomiska kontakterna. Och framför allt det sistnämnda tilltalade uppenbarligen taiwaneserna som de senaste åren sett landets ekonomi gå i stå.

Nu hoppas de på att den nyvalde presidenten ska se till att den gigantiska kinesiska marknaden öppnas för taiwanesiska företag.

Men relationen länderna emellan är komplicerad. De styrande i Peking betraktar ju fortfarande Taiwan som en utbrytarrepublik och har gång efter annan gjort klart att alla försök att förklara landet självständigt betraktas som en krigsförklaring.

Ma väntas ha en mer försonlig ton gentemot Kina än den avgående president Chen, som under sina åtta år vid makten haft en konfrontatorisk hållning mot Peking.

Ma har sagt att han vill få till ett fredsavtal mellan länderna, men förklarade samtidigt efter valsegern idag att Kina måste ta bort de robotar som riktas mot Taiwan innan sådana samtal kan bli aktuella.

Uttalandet kan tolkas som ett sätt att lugna de taiwaneser som oroas över att den nyvalde presidenten ska göra för många eftergifter för att tillfredsställa Kina.

Dagens förlorare - DPP:s Frank Hsieh - har under valkampen varnat för just detta, och också för att Taiwan riskerar att bli ett andra Tibet.

Men det var alltså inget som tycks ha oroat en majoritet av väljarna som nu hoppas att den karismatiske Ma ska ge landet en nystart, framför allt ekonomiskt.

Anders Ask
anders.ask@sr.se