Olofsson vill att bensinbolag tar ansvar

Näringsminister Maud Olofsson är bekymrad över att många bensinmackar, framför allt i glesbygden, kommer att stänga de kommande åren. Maud Olofsson vill nu ha svar på hur bensinbranschen tänkt sig att trygga tillgängligheten i hela landet.

– Jag tycker att det är alarmerande, för de här kunderna och konsumenterna har samma rätt att tanka som alla andra, säger Maud Olofsson.

Många bensinmackar, framför allt på landsbygden, kommer att försvinna dom kommande åren. Svensk bensinhandel tror att ungefär 1 000 av landets 3 700 mackar läggs ned inom tre år. Det är inte längre lönsamt för oljebolagen att driva dom.

Näringsminister Maud Olofsson är oroad över utvecklingen och bjuder nu in branschen och berörda myndigheter för är att reda på hur man ska säkra tillgängligheten till drivmedel i alla delar av landet:

– Jag vill ju veta hur de har tänkt sig det här framöver. Jag tror inte att det är någon bra goodwill för deras verksamhet om många kunder helt ställs utan möjlighet att tanka sina bilar, säger Maud Olofsson.

Oljebolagen anser att utvecklingen mot färre glesbygdsmackar är oundviklig. Göran Lindblå är styrelseordförande för OKQ8:

– Det finns ingen framtid för de pumparna. Oavsett om politikerna skulle ha de bästa intentionerna att behålla tror jag att det är svårt, det skulle krävas oerhört mycket pengar att skjutas in i det systemet i så fall.

Har Ni någon typ av ansvar för att drivmedel även ska finnas på de här ställena?

– Nej det har vi inte, man får vara beredd på att få åka en bit om man bor väldigt avsides. Jag har själv ett hus på landet och jag har ungefär en mil att åka om jag behöver tanka, säger Göran Lindblå på OKQ8.  

Maud Olofsson tror att lösningen på problemet stavas samarbete; mellan olika serviceföretag på landsbygden och mellan det privata och det offentliga:

– Det är ju dags att ta ett omtag tror jag kring det här med samordnade servicelösningar för det är väldigt många som är oroliga, både för lanthandlar och bensinmackar och annat. Vi har ju ett gemensamt ansvar för att det här fungerar i vårt land.

Du menar att oljebolagen också har ett visst samhällsansvar.

– Naturligtvis, även om de har ansvar för sitt bolag har de också ett samhällsansvar eftersom de verkar i ett samhälle.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se