sörmland

Bristen på snö gör det tufft för lantbrukare

Den snöfattiga vintern har slagit hårt mot många lantbrukare och entreprenörer i Sörmland som jobbar med snöröjning.Det kan handla om 100-tusentals kronor i uteblivna intäkter, förluster som kan vara tuffa att klara.

– Det kan vara tufft för en del bönder som trott att det ska komma mycket snö och då satsat på moderna maskiner, säger Kent Nahlbom är platschef på Maskinringen i Flen, ett samarbete mellan lantbrukare i Västra och Norra Sörmland.

Maskinringens medlemmar omsätter ett normalår nästan 11 miljoner kronor på snöröjning och sandning, i år har man tappat minst två tredjedelar av det.

Den jourersättning på 50 000 kronor för att från den 1 oktober till den sista mars på en timmes varsel kunna ställa en man med maskin till förfogande för snöröjning, räcker då inte särskilt långt menar Kent Nahlbom.

Även om de flesta lantbrukare också har andra inkomster under vintern så slår snöbristen hårt, med förluster för enskilda på i vissa fall 100-tusentals kronor.

Bo Rundqvist, ordförande i LRF i Sörmland, säger sig själv ha förlorat 150 000 kronor på snöröjningen den här vintern och enligt honom finns det entreprenörföretag i Sörmland som kanske inte klarar fortsatt verksamhet på grund av snöbristen.

Bo Rundqvist tror att den milda vintern kommer att få konsekvenser.
– Jag tror att det kommer att bli svårare att få lantbrukare att ställa upp som snöröjare framöver för har man inte bundit upp sig för ett snöröjningskontrakt kan man ju göra något annat på vintern i stället menar Rundqvist.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se