uppland

"Kräv mer av byggentreprenörerna"

Statligt ägda företag och offentliga aktörer borde kräva av sina byggentreprenörer att de inför identitetskontroll vid nya byggarbetsplatser.

Det säger Hans Olsson, ordförande i Byggnads avdelning Uppland. Han menar att beställarna måste ställa krav för att byggbranschen ska komma tillrätta med skattesmitning och svartjobb.
- Det är viktigt att vi i framtiden får fram att det är beställarna som kräver att de får veta vilka som utför deras arbeten. Vi har ett exempel här i Uppsala där vi försökt få Akademiska hus att införa ID06 på sitt stora bygge av Pedagogikum, men intresset har varit mycket ljummet.

Byggnads Upplands ordförande Hans Olsson är kritisk till att statligt ägda Akademiska Hus i Uppsala inte kräver av entreprenörerna att införa identitetskontroller med ID06. Istället är ett privat företag först ut i Uppland. Men på Akademiska hus slår man ifrån sig kritiken. Gunnar Henriksson är byggchef på Akademiska hus i Uppsala.
- När vi handlade upp det här tänkte vi inte riktigt på det, säger han.

ID06 är ett system som kontrollerar vilka som vistas på en byggarbetsplats; har du inte rätt behörighet så kommer du inte in. Det här ska användas för att förhindra svartarbete. Akademiska hus i Uppsala har inte haft tillräckligt med kunskap om systemet menar Gunnar Henriksson, men kommer att skärpa sina krav.
- Det här kommer vi att lösa tillsammans med våra entreprenörer på ett bra sätt.

Systemet med identitetskontroller bygger på att beställarna kräver det i upphandlingen med av byggföretaget. Byggnads Hans Olsson menar att offentliga beställare borde föregå med gott exempel.
- Det är faktiskt skattepengar det handlar om.

Christine Odén
christine.oden@sr.se