Västernorrland

Svaga isar en risk i påsk

Varje år drunknar ett 20-tal svenskar vid isolyckor och påsken är ju en tid när många vill bege sig ut på isarna för att kanske pimpla eller åka skidor. Just skidåkare, liksom skridskoåkare och skoterförare, kan hamna extra illa ut eftersom deras fart kan ta dem långt ut på svaga isar innan den brister. Det blir då extra svårt att ta sig upp igen.

Bäst är att aldrig vara ute på isen helt ensam, säger Kurt Näslund som är ordförande i Svenska Livräddningssällskapet, SLS, i Västernorrland.

Tillsammans med räddningstjänsten och elever från Sandö räddningsgymnasium på Sandö i Kramfors visade han häromdagen i Härnösand hur man bäst tar sig upp ur en vak när olyckan väl är framme.

Isdubbar är mycket viktigt att ha runt halsen, liksom en ispik så man kan känna efter om isen håller, och en hansalina som kan rädda liv när man inte kan ta sig för nära vaken med risk för att själv trilla i.

Man ska överhuvudtaget undvika att räcka ut sin hand till den som ligger i en vak, för då kan man själv falla i. Istället använder man vad man än hittar som en ”förlängd arm”, det kan vara ett klädesplagg eller en hockeyklubba.

I år har vintern varit så pass mild att man ska visa mycket stor försiktighet, manar Kurt Näslund. Havsisarna ska man inte alls ge sig ut på, tycker han, men på insjöar kan man undersöka med ispik eller isborr att man har minst 10 centimeters is innan man ger sig ut.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se