Parkinsondomen

Parkinsondrabbade väntar fortfarande på pengar

De tre parkinsondrabbade före detta arbetarna vid Wargöns bruk väntar fortfarande på delar av sin invaliditetsersättning.

Ett halvår efter att det stod klart att de har rätt till ersättning för arbetsskada har försäkringsbolaget AFA Trygghetsförsäkring ännu inte betalat ut hela beloppet till de tre arbetarna.

Försäkringsbolaget vill först göra en prövning av de före detta arbetarnas invaliditetsgrad. Märkligt, säger Conny Kristoffersson, en av de före detta arbetarna, till Sveriges Radio Väst. Han menar att alla tidigare utreningar borde ha gett klart besked om deras hälsoläge och arbetsförmåga.

De tre arbetarna på Wargöns Bruk har fört en lång kamp för sin rätt till ersättning för skadorna som de fick när de arbetade med det giftiga impregneringsmedlet Difenyl på bruket under 60-talet. Skador som resulterat i Parkinsons sjukdom - med bl.a skakningar i kroppen och svårighet att röra sig till följd.

I Oktober fick de så till sist besked om att deras sjukdom ska räknas som arbetsskada och att de har rätt till ersättning. Men ännu har de alltså bara fått ut en del av pengarna. Det är den del som Försäkringskassan ska betala ut och ersättning för läkarbesök. De väntar fortfarande på merparten av pengarna från försäkringsbolaget AFA.

AFA Trygghetsförsäkrings handläggare säger till GP idag att handläggningstiden för ärendet är normal.

Text: Peter Olsson
Epost:
peter.g.olsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 35