Stockholm

Riggat vandrarhem åter till Masthamnen

Om mindre än tre veckor anlöper Af Chapman Masthamnen, och Stockholm återfår ett av sina landmärken. 124 vandrarhemsbäddar kommer att finnas på fartyget, som renoverats för 98 miljoner kronor.

Efter att renoveringarbetet dragit ut på tiden ett halvår och fördyrats med 25 miljoner kronor är hon efterlängtad vid sin tilläggsplats på Västra Brobänken på Skeppsholmen.

– Det känns lite tomt. Det är ju ett av Stockholms landmärken, så vi är rätt sugna på att hon ska komma tillbaka, säger Per Henrik Hinder, STF:s ansvariga för vandrarhemmet, som nu kommer att ha 124 bäddar.

När planerar ni att öppna?

– Den första juni är det sagt. Och från det datumet har vi börjat ta bokningar.

Hur kommer det sig att det dröjer så länge från att hon kommer till att ni öppnar? 

– Båten är inte helt färdig när den kommer. Vatten, avlopp och elektricitet tarvar en hel del arbete. Sedan ska alla inventarier in. Men självklart, blir vi klara tidigare, så kommer vi att öppna tidigare, säger Per Henrik Hinder.

Af Chapman var först beräknad anlöpa Stockholms hamn till förra sommarens Tall Ships Races men renoveringen av den 120 år gamla fullriggaren var mer tidskrävande än vad entreprenören först trott.

Så efter att kostnaden nu runnit iväg till 98 miljoner istället för budgeterade 75 ska det flytande vandrarhemmet i alla fall lämna Muskö antingen den 7 eller 8 april för att anlöpa Masthamnen i Stockholm den 9 april.

– Riggningen är klar. Den ser jättefin ut. Jag tror inte hon har haft så fin rigg under de senaste 50 åren, säger Stefan Båmstedt, som har ansvarat för fartygets renovering från stadens sida.

– Skrovet är naturligtvis klart, däckshusen är klara, det pågår fortfarande lite inredningsarbet och sedan lite jobb på installationssidan.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se