Ny attentatsvåg blossar upp i Irak

Uppdaterad 18:00
Efter några dagars relativt lugn i Irak efter femårsdagen av den USA-ledda invasionen har det på söndagen varit nya attentat i Irak, med minst 40 dödsoffer. Den värsta attacken utfördes av en självmordsbombare i Mosul i norra Irak mot en armébas. Där dödades minst tolv människor.

 

Det var vid entrén till den irakiska armébasen som självmordsbombaren styrde sin lastbil rakt igenom de hinder som fanns uppställda.

Till slut blev det stopp och lastbilen, som var full med sprängmedel, exploderade.

Vid attacken ska minst tio personer ha dödats och ungefär 30 personer skadats. Bland de skadade finns också fem civila.

Attacken i Mosul tros enligt amerikanska officerare i Bagdad ha att göra med den offensiv som både amerikanska och irakiska soldater inlett mot terrornätverket al-Qaida just i Mosul.

Enligt USA är nämligen Mosul också al-Qaidas sista fäste i en irakisk stad.

Även om Mosul var värst drabbat har också flera attacker inträffat i och kring den irakiska huvudstaden.

Till exempel ska minst sex personer ha dödats när beväpnade män öppnade eld mot kunder på en marknadsplats i Bagdad. Öster om Bagdad, i den shia-dominerade förorten al-Kamaliya, dödades minst fem personer när en katjusjaraket avfyrades rakt in i ett hus.

Dagens attentat riktar sig alltså inte bara mot soldater utan också mot civila och sker, efter tre dagars relativt lugn, i samband med femårsdagen den 20 mars av den USA-ledda invasionen.

I samband med detta sade sig USA skärpa säkerheten ytterligare, för att inte årsdagen skulle bli blodig.

Men så kom alltså flera attacker, som förutom mot soldater och civila också riktade sig mot USA och mot den irakiska regeringen, när flera granater och raketer avfyrades mot det område som rymmer regeringsbyggnader och också den amerikanska ambassaden.

Personalen fick uppsöka skyddsrum, men den kvartslånga attacken enligt olika uppgifter inte ha lett till att någon dödades.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se