Surfkiosker igång i Västerås

Ännu ett steg i tele- och datorutvecklingen kan nu bevittnas i bland annat Västerås. Telia har ställt ut nya telefon- och surfkiosker i stan, som gör att du med bärbar dator och ett visst abonnemang, trådlöst kan komma ut på internet.

- Vi bygger för fullt just nu, fem är igång och sex håller man på att bygga. Allt kommer vara färdigt inom några få veckor. Elva nya kiosker kommer på olika ställen, både innanför cityringen men också på Bäckby och Odensviplatsen. Det säger västeråsaren Ulf Höglund som är ansvarig för Telias automatutbyggnad.

Trots att vissa av kioskerna redan sänder ut signaler är Telia inte först här. Dels har andra leverantörer kunder som redan kan surfa trådlöst här. Och så har det tidigare statliga företaget byggt i 40-50 andra städer innan det blev dags för Västerås.

- Ja, vi ligger lite efter. Det är ett antal städer som har kommit före, men det är så ibland. Men nu är vi på full fart i Västerås också, menar Höglund.

Nu jobbar Telia för att få sätta sändare även inne i husen i Västerås city så att kunder ska kunna surfa trådlöst även där. När kioskerna sänder räcker signalen inte riktigt igenom husväggarna.

Enligt Statens strålskyddsinstitut är strålningen generellt låg och ingen fara från trådlösa nätverk.