Landstinget

Lustgas vid förlossningar ska bort

I framtiden ska fler blivande mammor i Jönköpings län föda barn utan lustgas som smärtlindrande behandling. Den lustgas som ändå används ska miljörenas.

Lustgasen är inte bra för miljön.

- Det är en fråga som uppmärksammats under senare år och det här ligger under landstingets ansvarsområde, säger landstingspolitiker Helena Stålhammar (c).

Lustgasen räknas som en växthusgas och påverkar miljön mycket. Vid en enda förlossning går det åt omkring ett kilo lustgas. Något som motsvarar 150 mils bilkörning och i Jönköpings län används över 4 000 kilo lustgas om året.

Lustgas används som smärtlindring vid tandvård, operationer och framförallt vid förlossningar. I Eksjö till exempel har man uppmärksammat gasens miljöpåverkan och inlett ett projekt för att få ner användningen med 25 procent under 2008.

Även i övriga landstinget så ska man försöka satsa mer på alternativa smärtbehandlingar, för att minska på lustgasen som avslappning, akupunktur och TNS. Men Helena Stålhammar säger att det inte kommer att gå så långt att födande kvinnor nekas lustgas.

Landstingets mål är att också hitta en teknik som renar den lustgas som används.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se