Många tranor men få besökare i kylan

Påsken brukar betyda stor tranhelg vid Hornborgasjön. Men hittills den här påskhelgen har det varit betydligt fler tranor än besökare vid Trandansen mellan Falköping och Skara.

2230 tranor på plats och de hade klarat av snöovädret bra, konstaterade Peder Hedberg Fält, som är kontorschef vid Hornborgasjön.

– De klarar det jättebra, så länge det finns mat är det inga problem för dem. De klarar sig nog bättre än vi gör, faktiskt.

När tror du att det blir mest besökare här?

– Vi tror väl att det blir nästa helg, för vi förväntar oss att det kommer att vara som mest med tranor i månadsskiftet mars-april. Så var det förra året, säger Peder Hedberg Fält.

En av besökarna på långfredagen var Lisa Säflund från Falun, som har läst om Hornborgasjön och tranorna i skolan och nu skulle få se dem i verkligheten för första gången. Men det var inte riktigt som hon hade föreställt sig.

– Nej, jag trodde att man stod i sjön, som tranorna. Liksom hade klätt ut sig. Eller sitta i lådor som det finns här borta. Jag blev nöjd i alla fall när jag kom hit.

Men det var inte riktigt som du hade tänkt?

– Nej, men jag blev glad.

Varför blev du glad?

– Jo, därför att jag har alltid gillat tranor. Jag gillar fåglar, så därför är jag glad. Nu har jag sett en fågel till, säger Lisa Säflund som kom från Falun till Hornborgasjön.

Marie Schnell Forkman, SR Skaraborg
marie.schnell-forkman@sr.se