Köldrekord igen under påsken

Under påsken har SMHI noterat ett nytt nederbördsrekord för mars månad och i Nikkaluokta uppmättes - återigen - vintersäsongens kallaste temperatur: -41 grader.

På lördagen rapporterade SMHI att natten från fredag varit den kallaste för hela vintersäsongen. Kallast var det i Nikkaluokta väster om Kiruna där termometern visade på -36 grader. Ett så sent datum för vinters kallaste dag hade inte noterats sedan 1902.

Men redan natten till söndag blev det ännu kallare i Nikkaluokta: -41 grader.

På söndagen sammanfattade SMHI också det kraftiga snöandet på långfredagen. Karlshamn slog nederbördsrekord med 30,4 millimeter i smält form på ett dygn. En del av nederbörden kom i form av regn, så snödjupet ökade inte med mer än fyra centimeter.

Det tidigare dygnsrekordet för nederbörd i mars, som normalt sätt är en mycket torr månad, låg på 29,1 millimeter och har stått sig ända sedan den 12 mars 1884.

Mest nysnö på marken uppmättes i Orrefors (29 centimeter), Emmaboda (26 centimeter) och Bredåkra nära Ronneby (20 centimeter).

På söndagen rådde minusgrader i hela landet. -Det är inte ovanligt för mars, vi är bara inte vana vid det, säger Berndt Möller, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Men vårvärmen kommer snart tillbaka. -Temperaturerna ser ut att långsamt stiga från och med fredag och det blir varmare under helgen som kommer, säger Möller.

Malin Ekmark/TT