EU stoppar bötessmitning utomlands

Snart går det inte längre att smita från trafikböter man dragit på sig utomlands. EU-kommissionen vill införa ett nytt gränsöverskridande system för att lättare kunna straffa trafikförbrytare. Svensk polis välkomnar förändringen.

– Det välkomnar jag jättestort. Det tycker jag verkligen är ett steg i rätt riktning, säger trafikpolisen Stefan Andén vid Stockholmspolisen som idag har utfört nykterhetskontroller vid Vikingterminalen i Stockholm.

Är det ofta man bötfäller utländska förare här i Sverige?

– Ja, här nere vid färjan är det vanligt att det blir utländska förare. Det är inte samma promillehalt i de olika länderna så en del går på deras egen promillehalt. Och så har vi kanske lite lägre halt här i Sverige och det blir de varse när de kommer hit, säger Stefan Andén.

Det nya systemet fokuserar främst på fortkörning, rattfylla, körning utan säkerhetsbälte och mot rött ljus.

Enligt EU-kommissionen är det just detta som ligger bakom 75 procent av alla dödsolyckor i trafiken.

Tanken är att ett elektroniskt system för informationsutbyte ska göra det möjligt att skicka meddelanden om trafiköverträdelser till andra länder.

I praktiken kan det gå till så att den syndande bilens registreringsnummer fotograferas, identifieras i det nya systemet och sen får bilens ägare en böteslapp hemskickad till sitt hemland på det egna språket.

När det hela träder i kraft är i dag oklart och beror enligt kommissionen på hur snabbt EU-länderna anpassar sina lagar till det nya systemet. Men behovet är stort.

Förare som bryter mot trafiklagstiftningen i ett EU-land med ett fordon som är registrerat i ett annat EU-land går nästan alltid fria från straff i dag.

Och enligt EU-kommissionen är det inte bara ett hot mot trafiksäkerheten, utan också diskriminerande mot inhemska förare som bryter mot regler och som måste räkna med påföljder.

Så för att slippa obetalda böteslappar tar polisen ofta pengarna direkt på plats för att säkert få in de böter man ger utländska förare, berättar Stefan Andén vid Stockholmspolisen.

– Vi gör ju så att de bötfälls här direkt vid polisstationen. Då tar vi reda på hur mycket de tjänar från deras egna uppgifter sen har de pengar på sig så tar vi de pengarna efter åklagarkontakt, säger Stefan Andén.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se