Polisen hoppas på DNA-analys

Det ställs stort hopp till DNA-analysen, även när det gäller barnmorden i Arboga.

Den 31-åriga tyska som som igår släpptes från häktet i Tyskland är fortsatt häktad i sin frånvaro i Sverige och utredarna hoppas att den DNA-analys som pågår på Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping ska kunna koppla henne till morden.

Kammaråklagare Frieda Gummesson drog tillbaka den europeiska arresteringsordern på lördagskvällen. Några timmar senare släpptes tyskan ur häktet i Hannover.

-Hon är fri och kan åka vart hon vill, sade Thomas Klinge, förste åklagare och presskontakt för Niedersachsens åklagarmyndighet, till TT.

Åklagaren förklarade beslutet med att hon inte fick Västmanlands tingsrätt med sig när hon under lördagen ville häkta kvinnan i sin frånvaro som på sannolika skäl misstänkt, den högre graden av misstanke. I stället blev hon fortsatt häktad som skäligen misstänkt för mord.

Medger misstag

Frieda Gummesson fick i torsdags tyskan häktad i sin frånvaro som skäligen misstänkt. Därpå utfärdade hon en europeisk arresteringsorder. Samma dag överlämnade sig kvinnan till tysk polis. Hon blev häktad på långfredagen i väntan på att den tyska domstolen skulle ta ställning till en utlämning till Sverige.

En europeisk arresteringsorder får emellertid bara utfärdas om den misstänkte är häktad på sannolika skäl.

-Om hon är skäligen misstänkt finns inte förutsättningar för att utfärda en europeisk arresteringsorder. Jag har ingen bra förklaring till detta, säger överåklagare Nils Rekke vid Riksåklagarens kansli till TT.

Rikskriminalpolisen (RKP) medger för TT att ett misstag begicks i torsdags när RKP:s Sirene-desk förmedlade arresteringsordern till Tyskland.

-Det finns anledning att se över våra rutiner. Spontant utifrån vad jag vet har skett så kan jag konstatera att åklagaren gjort fel och vi ska inte svära oss fria heller. Vi borde ha kvalitetssäkrat det här, säger Tommy Hydfors, polischef i beredskap vid Rikskriminalpolisen.

Åklagaren hjälps

TT kunde på söndagen inte få Frieda Gummesson att kommentera felet med arresteringsordern. Så här sade Västeråspolisens presstalesman Börje Strömberg:

-Var det ett formellt fel får vi väl försöka att göra formellt rätt nästa gång.

Åklagarkammaren i Västerås beslutade på söndagen att Frieda Gummesson ska få hjälp som förundersökningsledare. Vice chefsåklagare Bengt Lindholm ska arbeta parallellt med henne i utredningen.

I nästa vecka kommer dessutom riksmordskommissionen att bistå polisen i Västmanland.

Enligt Börje Strömberg har inga vittnen av större vikt tillkommit under helgen. För att få kvinnan häktad på sannolika skäl måste det tillkomma uppgifter om att hon på morddagen den 17 mars verkligen befann sig i bostadsområdet i Arboga, på stationen eller på tåget.

TT: Finns det någon som säkert påstår sig ha sett henne på dessa ställen?

-Det finns en del som säger att de sett en person som skulle kunna vara hon, svarar Börje Strömberg.

Väntar på svar

Såväl åklagare som polis poängterar att kvinnan är deras huvudmisstänkta. Hon är fortfarande häktad i sin frånvaro.

Börje Strömberg säger att ”massor” av prover är skickade till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för analys. Förhoppningen är att svaren kommer i veckan och att de klart kopplar kvinnan till Arboga. Då kan åklagaren på nytt gå till tingsrätten och få misstankegraden höjd, vilket öppnar för en korrekt utfärdad europeisk arresteringsorder och utlämning.

-Precis, det vore det bästa. Men där står vi inte nu, säger Börje Strömberg.

Den 23-åriga mamman till de två små mördade barnen vårdas nedsövd på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där hon ska genomgå operationer på tisdag. Polisen har ännu inte haft möjlighet att tala med henne.

Fredrik Gunér/TT Lars Pedersen/TT