uppsala

Fler Uppsalaungdomar väljer friskola

Över 600 elever i Uppsala kommun sökte i år till ett friskolegymnasium istället för till den kommunala gymnasieskolan. Det är drygt 100 fler jämfört med förra året, visar Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknads siffror över förstahandvalet till gymnasiet i kommunen.

Ove Bergvall, gymnasiechef i Uppsala kommun är varken överraskad eller oroad över den kommunala gymnasieskolons framtid.

- Det kan innebära i slutändan att vi måste tajta till organisationen lite grann. Vi har ju kalkylerat med en nedgång i år, så att det är ingen överraskning, säger Bergvall.

Kan det bli aktuellt att någon skola måste stänga ner?

- Nej inte i nuläget, utan vi får ju följa utvecklingen inför 2009.

Det här är ju bara första intagningen, men kan det innebära att man får minska antalet lärare?

- Vi får hela tiden anpassa oss till elevunderlaget. Tappar vi 100 elever så får vi tre, fyra klasser färre och då kan vi inte ha lärare till de klasserna, så enkelt är det. Volymrelaterade tjänster är självgenererande, det är inget stort problem.

Så du ser ingen fara med det här?

- Nej, inte större än vad vi förväntat oss, utan vår målsättning är att vi ska ta tillbaks marknadsandelar, att vi ska visa att vi är den bästa verksamheten, säger Ove Bergvall, chef för den kommunala gymnasieskolan i Uppsala kommun.

 

Monika Titor
monika.titor@sr.se