Vara

Berendsens tvätteri reste sig ur askan

På påskafton 2006 förstördes stora delar av Berendsens tvätteri i Vara i en anlagd brand. 
Ägarna valde att bygga upp fabriken igen, och har sen dess satsat stort på tvätteriets framtid.
Nyligen investerades 26 miljoner kronor i tvättfastigheten.

Vid 22-tiden på påskaftonen 2006 gick inbrottslarmet i tvätteriet. Några minuter senare gick det automatiska brandlarmet.
Polisens tekniska undersökning visade att branden var anlagd.

– I början visste vi ingenting och alla var oroliga. Skulle vi få fortsätta eller skulle de lägga ner? Vi visste ju inte hur pass skadad fabriken var, berättar Ann-Louise Carlsson, ordförande för fackförbundet IF Metall på arbetsplatsen.  

Någon vecka efter branden uppskattade företagsledningen att värden för mellan 30 och 50 miljoner förstörts.

Under flera månader efter branden tvingades företaget köra tvätten från hotell och restauranger köras till flera andra tvätterier runt om i landet så kunderna inte skulle drabbas.
Även personalen i åkte iväg och hjälpte till på de andra tvätterierna.

– Vi lyckades hålla igång hela tiden, säger Ann-Louise Carlsson.

Platschefen Martin Adamsson menar att det var personalens engagemang som gjorde att fabriken överlevde krisen:

– De visade att vi skulle fixa detta, att det inte skulle bli några problem. Det tror jag gjorde att man byggde upp, och även att man nu köpt loss fastigheten.

Fram tills helt nyligen har Berendsens tvätteri nämligen hyrt sina lokaler av Vara kommun. Nu har den engelska ägaren satsat drygt 26 miljoner kronor på att köpa tvätterifastigheten. Detta i kombination med att tvätteriet går med bra vinst stärker överlevnadschansen:

– Affären innebär ju egentligen att vi tryggar de 70-talet arbetstillfällen som finns här i Vara. Samtidigt visar det att vår ägare tror på oss, säger Martin Adamsson.