Götene

Åkeri sänkte hastigheten - för miljön

De 60 chaufförerna på Götene Kyltransporter kallar sig skämtsamt för de mest omkörda i landet. 
Orsaken är att de gått med på att sänka hastigheten till 80 km/h.
På så sätt sparar de både miljön och pengar, samtidigt som de tjänar extra pengar till pensionen.
- Stressen har avtagit och många tycker nog att det är kul att jämföra varandras bränsleförbrukning, säger chauffören Håkan Johansson.

Hastighetssänkningen från 90 till 80 kilometer i timmen har införts successivt sedan fem år tillbaka.

Hastighetssänkningen gör att åkeriet sparar en miljon kronor på lägre dieselförbrukning. Hälften av de pengarna sätts in på chaufförernas pensionskonton. Dessutom minskar utsläppen av växthusgaser.

– Vi sparar uppemot 400 000 kilo koldioxidutsläpp när vi följer detta, säger ägaren och vd:n Ulf Johansson.

Handdatorer i bilarna visar chaufförerna hur ekonomiskt bilarna körs och på anslagstavlan i lunchrummet hänger tabeller som visar allas bränsleförbrukning:

- I början kände vi oss lite uthängda, men det har totalt avtagit. Nu tycker många att det är en kul grej att sitta och spekulera i varför den eller den lyckas så bra eller dåligt, säger Håkan Johansson.

Han är en av ett 60-tal chaufförer på åkeriet. Han tycker att det bara finns positiva saker med hastighetssänkningen:

– Det är inte lönt att stressa upp sig längre. Innan försökte vi köra in tid som vi tappat. Nu har vi lagt ner det och när man sätter sig i bilen går pulsen ner, för vi vet att det är 80 km/h som gäller.  

Men vad säger då bilisterna om beslutet?

– Vi har fått en del negativa reaktioner, men har vänt dem till något positivt och säger att vi är Sveriges mest omkörda åkeri. Det tycker vi är kul, säger Ulf Johansson.