Härnösand

Lärarnas riksförbund kräver fler vuxna i skolan

Misshandeln för en vecka sedan då en högstadieelev i Härnösand slog ner en lärare är en följd av bristande resurser till otrygga och frustrerade elever som mår dåligt, säger Ammie Ander Hamberg som är kommunombud för Lärarnas riksförbund.

– Man säger att man ska spara på lokaler och inte på personal, men i själva verket sparar man på båda delarna, säger hon.

Framförallt märks det när det gäller kringpersonal som till exempel kuratorer och skolsköterskor, men också lärare.  Härnösand har bland den lägsta lärartätheten i hela Sverige, enligt Ammie Ander Hamberg. Barn och ungdomar som mår dåligt går i vanliga stora klasser och får inte det stöd de behöver och har rätt till tycker hon.

Händelsen nyligen när en 14årig pojke slog ner en lärare så illa att han slog i huvudet och fick tas till sjukhus är ingen isolerad företeelse, även om det inte slutat lika olyckligt tidigare, säger hon.

Nu har lärarfacket skrivit till skolnämnden och krävt mer resurser till stöd.

– Våldet kommer till skolan för att ungarna inte vet vad de ska göra av sin ilska och sin frustration. Incidenter händer hela tiden på alla skolor i stan.  Elever skriker och gapar och förstör.

Vi har påtalat flera gånger att vi inte hinner med ungarna och att de inte får den hjälp och stöd de behöver, och ingen ska bli förvånad över att det händer en sådan sak som misshandeln häromveckan, säger Ammie Ander Hamberg, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Härnösand.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se