LUND

Universitetet undersöker om Second Life kan användas i studiesammanhang

I framtiden kan studenterna i Lund använda en virtuell värld på internet för att plugga, umgås och kanske till och med gå på föreläsningar. Universitetet undersöker nu om man kan använda mötesplatser på nätet i studiesammanhang.

– Det kan kan användas som forskningsfenomen för studenterna. De kan ju gå runt och uppleva hur det är att vara en annan person eller att vara handikappad. Samma sak med molekyler, där kan man gå runt och se hur en molekyl egentligen ser ut, berättar Maria Hedberg, en av projektledarna.

Hon tittar närmare på och undervisar också universitetslärare hur man skulle kunna använda den virtuella världen Second Life inom Lunds universitet.

Second Life är en av många communitys, det vill säga mötesplatser på internet, där man kan umgås med folk från hela världen. För att röra sig i den virtuella världen går Maria Hedberg runt med en liten gubbe, eller en avatar som det också kallas. I den här världen kan man sen göra näst intill vad som helst. Man kan titta på utställningar, gå på konserter, lyssna på politiker som håller tal och till och med gå på teater med sin lilla gubbe och se andra användare spela upp pjäser.

Och det är mycket möjligt att den här världen en dag blir en del av utbildningen på Lunds universitet.

Redan nu finns det ett pilotprojekt, där studenter på LTH som läser kinesiska använder Second Life för att prata med studenter i Kina som läser nordisk kultur.

– Idén är här att studenterna ska ha möjlighet att träffas och interagera i en virtuell värld för att kunna ha utbyte och lära sig av varandra, säger Maria Hedberg.

Men hon poängterar att hon ser nätmötesplatserna som ett komplement, och inte som en ersättning, till den vanliga undervisningen.