Västerås

Flyttad hållplats upprör på Vallby

Busstrafiken i Västerås ska bli mer effektiv. Men förändringen innebär också att vissa busshållplatser kommer att dras in, bland annat den i Vallby Centrum. Det är något som oroar såväl boende som föreningar och affärsägare på Vallby.

Buss nummer 12 ska istället för att stanna i Vallby centrum, stanna ungefär 160 meter tidigare, utmed Fatbursvägen. Men det här är något som väcker starka känslor.

– Vi tycker det är fräckt att inte bussen ska kunna få gå ned till centrum. För oss är den ju oerhört viktig, säger Lars och Svea som bor på Vallby.

Tanken är att färre stopp och mindre krokiga rutter ska ge kortare restider och locka fler att åka kollektivt för att värna om miljön.

Men enligt Eva Månsson, som själv är boende på Vallby och ordförande för PRO Vallby/Pettersberg, innebär det här en drastisk försämring för de äldre.

Men Thomas Wulcan, som är chef vid tekniska nämnden i Västerås, lovar att busshållplatsen vid Fatbursvägen kommer att iordningställas och också handikappanpassas för resenärernas trygghet.

Han hoppas dock samtidigt att man ska kunna sätta hållplatsflytten i ett större perspektiv och se på det här som ett första steg och starten på en stor och positiv utveckling av Västerås kollektivtrafik.

Även Vallbyborna välkomnar förstås idén om tätare busstrafik och mer miljövänligt tänkande när det gäller stadstrafiken, men samtidigt tycker man att det här försämrar tryggheten på Vallby.

Att bussen stannar inne i Vallby centrum innebär att man kan fortsätta att hålla bostadsområdet levande, något man jobbat för i många år.

– Bussens ankomst till centrum ger massor av rörelse, inte minst bland våra ungdomar. Folk kliver av bussen, går till ICA, pizzerian, tobaken och det är det som är försörjningen för de här affärerna, menar Josef Bahaar från Socialdemokratiska föreningen på Vallby.