uppsala

Parkeringarna räcker inte vid Akademiska

Akademiska sjukhuset i Uppsala har stor brist på parkeringsplatser på sjukhusområdet. För att lösa problemet för patienterna har sjukhusledningen reserverat ytterligare platser till besökare och patienter. Men det drabbar personalen, en av dom som har svårt att hitta en plats är sjuksköterskan Christina Gullberg som är gruppchef på barnkliniken.

- Jag tror att om kommer 6.45 har man en chans att få en parkering, men börjar man klockan åtta så måste man snurra i flera timmar. Vi vet inte var vi ska parkera, vi är alldeles förtvivlade, säger Christina Gullberg.

Från och med den 7 april kommer parkeringshuset intill Barnkliniken vara reserverat för patienter och besökare under dagtid. Bra för patienterna men personalens parkeringssituation, som redan är ansträngd kommer att bli ännu värre menar sjuksköterskan Christina Gullberg.

- Vi är oroliga för hur vi ska kunna ta oss till arbetet. Vi är inte intresserade av att åka flera timmar i förväg. Sedan tycker att vi att sjukhuset inte har rätt att bestämma hur jag ska ta mig till jobbet, om jag kan åka kollektivt till jobbet eller inte, säger Christina Gullberg.

Men att man reserverar fler patienter, är inte det nödvändigt för att de ska komma i tid till sjukhuset?

- Naturligtvis. Men detta är ett parkeringsproblem. Man löser inte problemet genom att ta våra platser och ge till patienterna, säger hon.

Akademiska sjukhusets presschef Christina Bostedt medger att bristen på parkeringsplatser är ett stort problem, men menar att patienterna måste prioriteras.

- Det är ett problem, och jag förstår att det är jobbigt för personalen. De tvingas att stå utanför sjukhusområdet eller i utkanten av området. Men vi har valt att ta fram parkeringar till patienterna i första hand, säger Christina Bostedt.

Christine Odén
christine.oden@sr.se