Fotboll

Topp fyra är målet för Elfsborg

- Tar vi en medalj är det alltid en stor prestation, så det skulle vara fantastiskt om vi kunde göra det för tredje året i rad, äsger tränaren Magnus Haglund inför den allsvenska premiären som Elfsborg spelar mot GAIS på Ullevi söndagen den 30:e mars.

Guldåret 2006 släppte Elfsborg in blott 19 mål på 26 allsvenska matcher. Förra säsongen var den siffran 30.  Samtidigt gjorde Elfsborg 39 mål framåt förra säsongen, två färre än guldåret. Målvakten Johan Wiland är dock övertygad om att det i första hand handlar om att inte släppa in mål för att klubben ska bli framgångsrik.
- Först och främst är det klart att vi måste hålla tätt bakåt för att ens få till något anfallsspel.
- 2006 var det vårat recept på framgång och vi försökte 2007 men det stämde inte lika bra så vi får försöka göra det bättre i år, säger Johan.


Sjukstuga i anfallet
Den som ska se till att det blir några mål gjorda framåt har, något oväntat kanske, blivit Joakim Sjöhage som är tillbaka i Elfsborg efter en sejor i norska Brann. Sjöhage kämpar om platsen som anfallare i laget med Denni Avdic, sedan övriga anfallare (Fredrik Berglund och James Keene) blivit skadade, och Mathias Svensson tvingats sluta - på grund av skada.
21-åringen från Målsryd står inför ett vägskäl i sin fotbollskarriär, där han hunnit med att vara talangen som avgjorde allsvenskan och som sen sett sig petad och nu befinna sig i en situation där han kämpar om att vara försteanfallare i Elfsborg igen.
- Jag har väl insett vad som krävs om man vill komma nånstans. Man får ingenting gratis och jag tycker väl att jag mognat väldigt mycket i och med med flytten till Norge.
Känner du ändå att den här säsongen är lite avgörande för din fotbollskarriär?
- Ja, så kände jag inför förra säsongen också, att det var en väldigt viktig säsong. 2007 var ju inget särskilt bra år för mig så det är klart att den här säsongen blir superviktig. Men jag försöker att inte tänka på det, säger Joakim Sjöhage.

Den nionde november den sista omgången av allsvenskan 2008.

Kristoffer Lidén
kristoffer.liden@sr.se