Många trafikolyckor

Efter en inledningsvis lugn påskhelg i trafiken slog halkan till på allvar på annandagens eftermiddag, samtidigt som många påskfirare var på väg hem.

Enligt vakthavande polisbefäl Jan Berg inträffade ett 20-tal trafikolyckor i Östergötland under en tvåtimmarsperiod mellan 14 - 16 igår.

Trots den stora mängden olyckor blev ingen allvarligt skadad, enligt polisen.

På tisdagsmorgonen är det minusgrader både i luften och i vägbanorna, så Vägverket skickar med en varning för att våta vägar kan ha fryst till under natten.

Även i resten av landet var det stora problem under måndagen. Halland och delar av Småland fick stora mängder snö. Blixthalka rådde också i Stockholmstrakten på förmiddagen och mängder av bilar hamnade i diket runt om i länet.

Störst problem vållade en flygbuss som krockade med en långtradare och välte på E 4 vid Rönninge söder om Stockholm. Passagerarna evakuerades för att hinna till sina flyg från Skavsta flygplats, men E 4 i södergående riktning fick stängas av i över en timme under bärgningsarbetet av bussen. Ingen av passagerarna skadades, men busschauffören fördes till Södertälje sjukhus.

Få döda

I påsktrafiken brukar i snitt åtta personer omkomma varje år. På annandagens eftermiddag hade tre dödsoffer rapporterats under helgen.

-Nu är inte helgen slut ännu, men stämmer siffran är det ett bättre resultat än förväntat, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket till TT på måndagseftermiddagen.

-Det kan ha att göra med att trafikinformationen ökat, samtidigt som vädret har varit ganska dåligt.

Paradoxalt nog kan dåligt väder minska antalet allvarliga olyckor.

Mest plåtskador

-Hastigheten blir lägre på vägarna. Fler bilar krockar eller kör av vägen, men det handlar oftast om plåtskador, säger Thomas Andersson.

Helt förskonad från dödsolyckor var dock inte påsken.

I Frånö, strax söder om Kramfors, omkom en man i 20-årsåldern när en bil med fem ungdomar åkte av vägen under natten mot påskdagen.

-Det är inte klart varför bilen åkte av vägen, men det handlade varken om alkohol eller halka. Vi håller på att utreder olyckan, säger Tommy Nygren, vakthavande befäl vid Sundsvallspolisen.

I Lund omkom en man på fyrhjuling i en kollision med en personbil på långfredagen och i småländska Nybro omkom en taxichaufför samma dag i en singelolycka.

Sofia Ström/TT
Marie-Louise Kristensson

marie-louise.kristensson@sr.se