Fortsatta oroligheter i tibetanska områden

På måndagen utbröt nya oroligheter i Ganzi, ett av de tibetanska områdena i Sichuanprovinsen i Kina som gränsar till Tibet. Området är numera stängt för utlänningar och journalister.

De kinesiska myndigheterna och tibetanska grupper ger olika besked om vad som hänt.

Enligt den kinesiska statliga nyhetsbyrån dödades en kinesisk polisman och flera skadades vid protesterna i Ganzi igår, medan en tibetansk människorättsgrupp hävdar att en 18-årig munk sköts ihjäl av polisen.

Samtidigt pågår gripanden i andra tibetanska områden. Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån har nu 381 personer gripits efter oroligheterna förra veckan i Abaprefekturen i Sichuan.

Enligt tibetanska källor ska polisen där ha skjutit ihjäl protesterande tibetaner. Kinesiska källor och den statliga nyhetsbyrån uppger att demonstranterna bland annat attackerade och brände myndighetsbyggnader, skolor och sjukhus.

I Tibets huvudstad Lhasa, där protesterna började för drygt två veckor sedan, har ytterligare 13 personer häktats idag.

De är anklagade för att ha varit med och startat protesterna, som började som marscher och slutade med våldsamma upplopp där flera kineser dog i mordbränder. 

I och med gårdagens våldsamheter är den officiella kinesiska dödssiffran uppe i 20 personer. Den tibetanska exilregeringen i Indien säger däremot att 140 tibetaner dött sedan demonstrationerna och de våldsamma upploppen började.

I Kina talar fler och fler om våldsamheterna i de tibetanska områdena som en religiös konflikt, och kinesiska myndigheter lovar nu ännu hårdare kontroll av de tibetanska klostren som är viktiga centrum för tibetansk kultur. 

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se