Husägare har problem med svartmyror

Den milda vintern har gjort att många husägare fått problem med svartmyror i sina hus. Eftersom myrorna inte gör någon större skada är Anticimex inte oroliga. Men till hösten kan problemen bli stora - då väntas problem med gnagare.

Sedan februari förra året har det skett en femtioprocentig ökning av antalet fall av myror i Norrbotten.

- Den här milda vintern gör att myrorna vaknar upp väldigt tidigt i år. Ett normalt år brukar de vakna upp när snön börjar smälta och det är vad som händer mitt i vintern i år, säger Per Roos som är distriktschef på Anticimex i Piteå.

Anledningen att myrorna kommer in i våra hus beror på att de vill ha mat. Enligt Per Roos kommer man långt med att hålla rent i kök, inte lämna framme matrester, saftglas och sockerskålar. Blir man ändå inte av med myrorna lägger Anticimex ut så kallade beteskoppar, en lite dosa med sockerlösning och bor, som myrorna sprider vidare till boet. På så sätt kan ett helt myrsamhälle utrotas.

Myrorna sprider inga smittsamma sjukdomar och ställer inte till med någon ekonomisk skada utan uppfattas mest som irriterande och obehagliga. Förekomsten av myror är inget som Per Roos ser som något större problem men om det milda vädret fortsätter befarar han att vi har en besvärlig gnagarhöst att vänta.

- Vi har haft en mild vinter med mycket snö och det brukar innebära att förekomsten av råttor och möss ökar, vilka ställer till med betydligt större skador än svartmyrorna.