Västra Götaland/Uddevalla

Stora löneskillnader bland sjuksköteskor

Förhandlingarna om sjuksköterskornas nya löner är inne i ett avgörande skede. Men det finns stora skillnader inom gruppen. Kommunerna betalar generellt mer än vad landstingen gör. I Uddevalla är sjuksköterskornas genomsnittslön nästan 3 000 kronor över Västra Götalandsregionens sköterskelöner.

Förhandlingarna om sjuksköterskornas nya löner är inne i ett avgörande skede. Men det finns stora skillnader inom gruppen. Kommunerna betalar generellt mer än vad landstingen gör.

I Uddevalla är sjuksköterskornas genomsnittslön nästan 3 000 kronor över Västra Götalandsregionens sköterskelöner.

- Jag känner mig inte prioriterad utan jag tycker att dom som jobbar i regionen har på tok för låg lön, säger Helena Jansson, som jobbar i hemsjukvården i Uddevalla kommun.

Hon är inte nöjd med sina 26 000 kronor i månaden.

- Med tanke på att många har upp till fyra och ett halvt års högskolestudier bakom sig tycker jag att runt 30 000 är rimligt, säger Helena Jansson.

Sjuksköterskorna jämför sig också med manligt dominerade yrkesgrupper med likartad utbildning som till exempel ingenjörer.

Håkan Kragnert, som är personalchef i Uddevalla kommun, säger att prioriteringen på sjuksköterskorna är ett sätt att locka över sköterskor från regionen.

Men alla är inte prioriterade. Skolsköterskorna i Uddevalla ligger drygt två tusen kronor under genomsnittslönen för kommunens sköterskor.

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55