Jönköping

Patienter nekas vaccination på vårdcentraler

Trots att vårdcentralerna har till uppgift att vaccinera oss länsbor så är det just nu flera tusen Jönköpingsbor som nekas vaccination på sin egen vårdcentral. Istället hänvisar landstinget patienterna till privata mottagningar där priset är det dubbla. Vårdcentralerna hävdar att de helt enkelt inte hinner med.

På Landstingets hemsida står det att alla vårdcentraler i Jönköpings län erbjuder resevaccination, men när Nyheterna ringer runt är verkligheten en annan. Två stora vårdcentraler i centrala Jönköping,  har inte tid att vaccinera sina patienter. Istället blir man hänvisad till en privat vårdgivare.

Mats Siljehult som är vårdcentralschef på Rosenlunds vårdcentrum hävdar dock att man visst har vaccinationsmottagning.

- Sedan några månader tillbaka försöker vi också utföra rese-vaccinationer på kvällstid, säger Mats Siljehult.

Men när nyheterna ringde runt blev vi alltså hänvisade till privata vårdgivare.

Enligt Landstingets egna regler så har patienten rätt att välja vårdcentral. Det säger Mats Boijestig som är planeringsdirektör på landstinget, men vårdcentralerna följer inte detta, medger han.

- Det här är ett klart problem och vi tittar på det för att skapa ett system där man kan få tillgänglighet och själv få välja vårdcentral, säger han.

Det här beklagar även Mats Siljehult på Rosenlund.

- Det är synd att vi bara har möjlighet att ta emot patienter som tillhör upptagningsområdet för Rosenlund, säger han till nyheterna.

Just nu utreder landstinget det här men under tiden så tvingas patienter som bor centralt i Jönköping att vaccinera sig privat -för dubbla priset. 300 kronor istället för vårdcentralernas 150 kronor i avgift. Rune Backlund är centerpartisktsitk landstringsråd med ansvar för vårdcentralerna.

- Det tycker jag inte är bra, vårt uppdrag är ju att serva medborgarna med de behov som finns. Vi lever inte upp med det vi säger själva på vår hemsida och det måste vi göra, säger han.

Reporter Jonna Laudensuo
 jonna.laudensuo@sr.se