Mer koldioxid ger sämre försvar mot skadeinsekter

Ökande koldioxidhalter i luften försämrar växters skydd mot skadeinsekter. Det har forskare i USA kommit fram till och det här är viktig forskning eftersom koldioxidhalten förväntas öka i framtiden, menar Barbara Ekbom som är professor på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

– Framförallt vill man veta vad som kan hända allt eftersom klimatet förändras. Vi har redan nu problem med insekter i många delar av världen och det är ett riktigt hot mot matproduktionen, säger Barbara Ekbom.

Koldoxiden behövs
Växter behöver koldioxid för att växa men nu visar det sig alltså att en ökad halt av koldioxid i luften försämrar växternas egna försvarsmekanism mot angripande insekter.
Växter har flera olika sätt att hindra småkryp från att festa på deras blad. Bland annat kan dom när dom blir angripna sätta igång en komplicerad process där dom skickar ut enzymer ut till bladen. Nåt som i sin tur försämrar insekternas matsmältning så att dom äter mindre.
Men på nåt sätt försämras den här förmågan till självförsvar när koldioxidhalten i luften ökar. Det har forskarna kommit fram till genom att studera soyaplantor som dom utsatte för olika halter av koldioxid, utan att påverka nåt annat i miljön. Ju mer koldioxid i luften vid en planta, desto större, glupskare och långlivade blev insekterna som åt på dess blad.

Växtförädling kan höja skyddet mot skadeinsekter
Genom den här forskningen skulle man kunna hjälpa växter att skydda sig bättre, till exempel genom växtförädling, menar Barbara Ekbom.
– Det här är ju en pusselbit i det viktiga jobb att förstå hur det ska bli när vi får högre koldioxidhalter i luften och man är medveten om att växterna kan försvara sig sämre och då skulle man kunna tänka ut metoder för att koppla på försvaret tidigare eller starkare.

Özgur Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se