Töreboda

Konkursförvaltare vill rädda kruktillverkning

För en månad sen gick det gamla familjeföretaget Töreboda Blomkrukor i konkurs efter att försäljningen av lerkrukor minskat under flera år på grund av importen från bland annat Kina.
Nu kämpar konkursförvaltaren för att rädda kvar fabriken i Töreboda, som är landets största tillverkare av blomkrukor.

- Jag skulle vilja ha mitt jobb kvar, säger Anders Lundholm har jobbat i fabriken i 22 år.

Det var den 21 februari som Töreboda Blomkrukor med åtta anställda försattes i konkurs efter flera dåliga år med sviktande försäljning. Orsaken är bland annat importen från Kina, Vietnamn, Tyskland, Italien och andra lågpristillverkare.

- Den är hård och till det kommer våra dyra frakter som gör att vi inte kan konkurrera, säger förre delägaren Jahrl Ernstsson.

Konkursförvaltaren Erland von Hofsten har engagerat sig starkt i företagets överlevnad.

Han försöker nu sälja företaget till nån som vill satsa och driva det vidare eftersom det är viktigt för bygden och även för hela Sverige.

- I dag när man lägger stor vikt vid miljön borde ju inhemsk tillverkning vara självklar. Det är så nära en svanmärkning man kan tänka sig, säger Erland von Hofsten.

Enligt vad Sveriges Radio Skaraborg erfar finns en seriös köpare från orten, som vill driva det vidare och alla anbud på att få köpa fabriken ska nu vara inne hos konkursförvaltaren.

Förre ägaren Jahrl Ernstsson tycker det finns utrymme för en blomkruksfabrik som den i Töreboda

- Det borde gå att driva fabriken vidare. Det finns ingen kruktillverkare av den här storleken i Sverige.

Töreboda Blomkruksfabrik heter egentligen Johansson & Bohman Lervaru AB, men det är ett namn som inte används utåt på grund av att det andra namnet är ett starkare varumärke.