Uppsala

Musikklasser ratar nyrenoverade lokaler

Balderskolans musikklasser i Uppsala vill inte flytta in i nyrenoverade Nannaskolan i Uppsala.

Skolan har renoverats för 82 miljoner kronor för just musikklassernas undervisning, och flytten skulle vara klar till terminsstarten i höst, men nu vill skolledningen vara kvar på Balderskolan.

Musikklasserna har i snart sju år hållit till i Balderskolan, vilket varit en tillfällig lösning.

Efter många olika turer har Nannaskolan i centrala Uppsala renoverats för att passa just undervisningen i musikklasserna. En renovering som pågått i två år.

Förutom att man byggt speciella akustiklösningar har kommunen också satsat på flera andra speciallösningar. Bland annat för att skolan inte skulle bli för trång. Tomas Thunblom är projektledare på fastighetskontoret:

- Eftersom man inte får gära större förändringar på en sådan byggnad, som är skyddad enligt lagstiftning, så har vi fått gräva ner stora delar ventilation och teknikutrymmen under mark, för att frigöra mer yta på skolgården.

Men nu har skolledningen för musikklasserna alltså ändrat sig. Man anser inte att man får plats i Nannaskolan. I ett brev till Uppsala kommun skriver man att musiksalarna är mindre på Nannaskolan, och att musiklärarna inte får några arbetsrum. Dessutom är man kritisk till att delar av undervisningen skulle bli kvar på Balderskolan vid en flytt, eftersom man då måste dela lokaler med vuxenskolan som flyttar in i Balderskolan i höst.

Men frågor om hur skolledningen för musikklasserna resonerar vill rektorn Lena Forsberg inte svara på.

Även grundskolechefen i Uppsala, Per Pettersson är ovillig att diskutera offentligt att musikklasserna nu inte vill lämna Balder och flytta till nyrenoverade Nannaskolan. Han säger att man måste hitta en bra lösning, men inte heller han vill bli intervjuad.

Frågan kommer nu tas upp i produktionsnämnden för vård och bildning. Ordförande, folkpartisten Fredrik Sjöberg, säger även han nej till en intervju.

Renoveringen av Nannaskolan blir klar först i augusti då musikklasserna skulle flyttat in.

- Vi fortsätter att bygga det här som vi kommit överens om, säger Thomas Thunblom, projektledare på fastighetskontoret.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se